Síť starých cest v západní části Vizovické vrchoviny v první polovině 12. století - Petr Dujka (Archaeologia Historica, 2025)
Studie zkoumá síť historických cest ve Vizovické vrchovině ve 12. století, přičemž se zaměřuje na propojení sídel uvedených v listině olomouckého biskupa Jindřicha Zdíka (1141). Oproti předchozím pracím kombinuje analýzu písemných a kartografických pramenů, nedestruktivní terénní průzkum a geoinformační analýzy. Výsledky potvrzují existenci komunikační sítě odpovídající pravidlům optimální trasy a připouští i možnost alternativního směřování některých cest. Interaktivní příloha pomáhá vizualizovat vývoj osídlení Uherskobrodska a Slavičínska.