Ефективність застосування мікродобрив у технології вирощування редьки олійної (Raphanus sativum d. var. oleifera metrg.) - Христина БІЛОНІЖКА (Передгірне та гірське землеробство і тваринництво, 2023)
Проростання насіння є активною фазою життєдіяльності рослин, тому першим етапом у технології вирощування сільськогосподарських культур є заходи направлені на підвищення життєздатності та польової схожості насіння. Серед них важливе місце належить передпосівній обробці насіння фунгіцидно-інсектицидними протруйниками з додаванням біологічно-активних речовин. Особливу зацікавленість для сільгоспвиробників мають комплексні мікродобрива з широким спектром поживних елементів, які включають у своєму складі незначну частину стимуляторів росту рослин та проявляють липку й плівкоутворювальну властивості. У статті представлено результати досліджень, проведені в відділі насінництва та насіннєзнавства Інституту сільського господарства Карпатського регіону НААН, на сірих лісових поверхнево оглеєних ґрунтах зони Західного Лісостепу за 2021–2023 рр. Встановлено, що насіннєвий матеріал редьки олійної, оброблений мікродобривами швидше поглинав воду і набухав, а це підвищувало енергію проростання висіяного насіння. Порівняно з контролем (без мікродобрив) відсоток польової схожості зростав на 2,8–3,6 %. Мікроелементи, які присутні в добривах, дозволяли насінню отримувати більш збалансоване живлення, краще засвоювати інші важливі елементи з ґрунту, стимулюючи активність ферментів, тому починаючи з перших етапів органогенезу покращувалися всі показники росту й розвитку рослин. Під впливом передпосівної обробки насіння мікродобривами площа листкової поверхні рослин редьки олійної зростала з 37,5 тис. м2/га (контроль – без мікродобрив) до 40,8 тис. м2/га за використання Вітазиму в нормі 1,0 л/га та 40,9 тис. м2/га – за ЯраВіта Брасітрел Про (1,0 л/га), або на 6,1–9,1 %. Найвища чиста продуктивність фотосинтезу сортів зафіксована на варіантах застосування мікродобрив Вітазим (1,0 л/т) та ЯраВіта Брасітрел Про (1,0 л/т), відповідно 0,21 і 0,23 г/м2 за добу. У досліджуваній ґрунтово-кліматичній зоні, оптимальний рівень мінерального живлення рослин N30P60К70 + N50 (по сходах) + N20 (фаза розетки-стеблування) та передпосівна обробка насіння мікродобривами, сприяла забезпеченню рослин доступними поживними речовинами, забезпечуючи високу урожайність сортів редьки олійної – 3,64–3,74 т/га, або вищу до контролю (без мікродобрив) – на 0,21–0,31 т/га.