Herman Nohl – pedagog i filozof kultury - Miroslav Gejdoš (Facta Simonidis, 2023)
Autor prezentuje przedstawiciela pedagogiki reformy (reformatorski ruch pedagogiczny) i pedagogiki humanitarnej (pedagogiki specjalnej – w przypadku Nohla chodzi także o pedagogikę specjalną ukierunkowaną na wsparcie młodzieży oraz jej resocjalizację). Nohl pracował nad wprowadzeniem pedagogiki jako niezależnej nauki oraz ustanowieniem pedagogiki społecznej. Został zwolniony ze służby w 1937 roku, ale wznowił swoje obowiązki w 1945 roku. Nohl był profesorem pedagogiki na Uniwersytecie w Getyndze, współredaktorem „Die Bildung” oraz założycielem i wydawcą „Die Sammlung”. Napisał kilka prac z zakresu estetyki, antropologii pedagogicznej i pedagogiki, a jego głównym dziełem pedagogicznym jest Ruch pedagogiczny w Niemczech i jego teoria.