Мікроциркуляторні зміни та ушкодження епітелію сім’яних пухирців щурів за умов моделювання та ремоделювання порушень кровообігу. - V. V. Kosharnyi; A. K. Kagramanyan; L. V. Abdul-Ohly; N. S. Bondarenko; O. V. Gubarenko; I. V. Tverdokhlib (Морфологія, 2019)
Актуальність. Досі немає чіткого морфологічного уявлення про структурні зміни у сім’яних пухирцях, що відбуваються у них підчас порушень кровообігу органів репродуктивної системи, тоді як клінічні прояви порушень у цих органах чітко підтверджені на практиці. Мета. Вивчення змін паренхіми та мікроциркуляції сім’яних пухирців при порушеннях кровообігу органів сечостатевої системи є актуальним та становить мету даного дослідження. Результати. Ультраструктурні зміни в цитоплазмі секреторних епітеліоцитів сім’яних пухирців після перев’язування сім'яного канатика спостерігалися в напрямку істотного збіднення на елементи білкового біосинтезу, зменшувалась кількість канальців комплексу Гольджі. Секрет накопичувався в апікальній частині клітин і разом з фрагментами цитоплазми і мікроворсинками виділявся в просвіт канальців. Спостерігалась гетероморфність клітин: в більшості канальці гранулярної ендоплазматичної сітки були патологічно розширеними, проте іноді виявлялися сформованими або редукованими. Значно ушкоджувалась структура мікросудин. Після ремоделювання кровообігу частково відновлювалась секреторна активність головних епітеліоцитів і структура гемокапілярів. У складі ядерець ендотеліоцитів спостерігалися характерні компоненти ядерцевих організаторів, що вказувало на активний перебіг репаративних процесів у складі мікросудинного компонента сім’яних пухирців. Підсумок. За умов моделювання порушень кровообігу органів малого тазу спостерігається суттєва деструкція епітеліального компонента сім’яних пухирців, яка зростає у термін від 7-ї до 20-ї доби експерименту та корелює зі ступенем ушкодження мікроциркуляції. Після ремоделювання циркуляторного ушкодження відбувається істотне підвищення секреторної активності головних епітеліоцитів сім’яних пухирців і часткове відновлення ультраструктури гемокапілярів, проте репаративна регенерація мікросудин має обмежений характер.