Автоматизація управління функціонуваннямта структурною динамікою складних систем військового призначення при динамічній зміні оперативно-стратегічної обстановки - Турінський О.В.; Гриб Д.А.; Демідов Б.О.; Кучеренко Ю.Ф.; Хмелевська О.О. (Системи озброєння і військова техніка, 2019)
У статті надані системно-концептуальні положення про тенденції розвитку і проблемні питання відносно до автоматизованого управління функціонуванням і структурною динамікою складних багато-структурних систем військового призначення, особливістю яких є територіальне (просторове) розподілен-ня взаємопов'язаних й організаційно взаємодіючих їх структурно-функціональних компонентів які, при не-обхідності, можуть додатково підсилювати (активізуватися або блокуватись) в залежності від обстано-вки, що складається в районі ведення бойових дій. Основна увага у статті зосереджена на використанні оновленої (нетрадиційної) моделі управління й інтегрованої системи підтримки прийняття управлінських рішень в рамках єдиної автоматизованої системи управління (ЄАСУ). Виділяються основні властивості перспективною ЄАСУ і визначається концепція її побудови. Відмічається важлива роль військової телеко-мунікаційної системи у забезпеченні ефективного управління територіально розподіленими компонентами складної багатоструктурної системи військового призначення та її структурною динамікою. Виділяються рівні інформаційних ресурсів, що використовуються і потребують їх стандартизації й регламентації, а також проблемні питання автоматизації та інформатизації процесів управління структурною динамікою складних багато-структурних організаційно-технічних і технічних систем військового призначення в умо-вах обстановки, що динамічно змінюється при веденні операцій (бойових дій).