Кримінальний процесуальний кодекс України в умовах воєнного стану: новели, ефективність і виклики правам людини - M. A. Pohoretskyi (Аналітично-порівняльне правознавство, 2025)
Вказується, широкомасштабний військовий напад з боку РФ став потужним стимулом для термінового оновлення Кримінального процесуального кодексу України (КПК). Вже 14 квітня 2022 року було прийнято Закон № 2201-IX, який доповнив КПК спеціальним розділом IX-¹, включаючи важливу статтю 615. Це нововведення надало можливість резервним судовим органам подовжувати запобіжні заходи та проводити судові засідання в дистанційному форматі у випадках, коли традиційні суди були знищені або переміщені внаслідок бойових дій.