КРИТЕРІЇ ЯКОСТІ ІТЕРАЦІЙ В ЦИКЛІ ФОРМУВАННЯ ІНФОРМАЦІЙНО-КОМУНІКАЦІЙНОГО ПОТЕНЦІАЛУ ПІДПРИЄМСТВА - Victoria Shuklina; Ruslan Naboka (Сучасний стан наукових досліджень та технологій в промисловості, 2020)
Предметом дослідження в статті є критерії якості і методи формування інформаційно-комунікаційного потенціалу підприємства, а також  процеси  його послідовного наближення до бажаного стану. Метою є оптимізація складу критеріїв якості формування інформаційно-комунікаційного потенціалу, визначення їх відповідності існуючим методам з урахуванням швидких змін ситуацій функціонування та необхідності застосування алгоритмів якісного удосконалення механізму управління потенціалом. В роботі вирішуються наступні задачі: аналіз передумов актуалізації якісних критеріїв на етапі розвитку інформаційної економіки та їх оптимізація за місцем виникнення ознак якості в процесі формування інформаційно-комунікаційного потенціалу; проведення аналітичного огляду методів ітерації циклу його формування; розробка узагальненої схеми алгоритму якісної ітерації циклу формування інформаційно-комунікаційного потенціалу; виявлення умов автоматизації процесу формування з використанням переваг якості програмного забезпечення на етапах його життєвого циклу. Для вирішення зазначених завдань були використані загальнонаукові методи: системного і монографічного аналізу, синтезу і аналізу, індукції і дедукції, абстракції через просту ітерацію. Отримані наступні результати. Встановлено передумови зростання актуальності якісних критеріїв в процесі формування інформаційно-комунікаційного потенціалу; за місцем виникнення ознак проведено групування критеріїв якості стану, критеріїв якості умов, критеріїв якості процесу, критеріїв якості результату формування інформаційно-комунікаційного потенціалу. Визначено і обґрунтовано переваги застосування ітераційного методу формування інформаційно-комунікаційного потенціалу підприємства, які об'єктивно відображає його спіральний цикл, коли неповне завершення робіт на кожній стадії дає змогу переходити на наступну, не чекаючи повного завершення на поточній; з можливістю проходження пропущеної стадії на наступній ітерації зі змінами якісних критеріїв. Запропоновано узагальнену модель ітераційного алгоритму формування інформаційно-комунікаційного потенціалу, що дозволяє якісно удосконалити механізм управління потенціалом підприємства. Аргументовано, що критерії якості мають переглядатися з урахуванням корпоративних інтересів і умов автоматизації процесу з використанням переваг програмного забезпечення і штучного інтелекту. Висновки: для сучасного стану інформаційних технологій і обсягів інформаційно-комунікаційних ресурсів обґрунтовано пріоритет якісних критеріїв і ітераційного методу формування інформаційно-комунікаційного потенціалу підприємства.