«БЕЗПЕЧНА ГАВАНЬ» У ПРОЄКТІ ДИРЕКТИВИ ЄВРОПЕЙСЬКОГО СОЮЗУ ПРО НАЛЕЖНУ ОБАЧНІСТЬ ЩОДО КОРПОРАТИВНОЇ СТАЛОСТІ - В.В. ПОЄДИНОК (Економіка та право, 2024)
В Європейському Союзі очікується прийняття Директиви про належну обачність щодо корпоративної сталості, яка вимагатиме від великих компаній відслідковувати і усувати негативні впливи своєї діяльності на права людини та довкілля. Водночас, значні зусилля корпоративного лобіювання спрямовані на позбавлення перспективного законодавства реальної сили, зокрема, шляхом включення до тексту Директиви застереження про «безпечну гавань». У силу такого застереження компанії зможуть уникати відповідальності за спричинену їхньою діяльністю шкоду завдяки формальному дотриманню процедури «належної обачності». У свою чергу, це може звести нанівець ефект від майбутньої Директиви.