Становлення потенційної продуктивності колосу в онтогенезі пшениці озимої в умовах екологічно безпечних систем удобрення - О. Л. ДУБИЦЬКИЙ; О. Й. КАЧМАР; А. О. ДУБИЦЬКА; О. В. ВАВРИНОВИЧ; М. М. ЩЕРБА (Передгірне та гірське землеробство і тваринництво, 2020)
Вивчено становлення фізіологічних, морфологічних ознак росту пластинок верхніх листків (ПВЛ; вихід в трубку – молочна стиглість), продуктивності колосу (GDM, суха речовина муки зерна колосу) пшениці озимої за умов базової екологізованої системи удобрення, екологічно безпечних систем удобрення (БЕСУ, ЕБСУ відповідно) на основі соломи гороху + N30P45K45. Як елементи екологізації у складі технологій ЕБСУ було використано біостимулятор, гумусовмісне добриво, мікробіологічне добриво і добриво на хелатній основі. Встановлено достовірні зміни відносної швидкості росту, швидкості нетто-асиміляції ПВЛ (RGRВЛ, NARВЛ) в умовах ЕБСУ відносно БЕСУ, а також достовірні зміни вмісту сухої речовини, тривалості площі і тривалості біомаси ПВЛ (LDMCВЛ, LADВЛ, BMDВЛ відповідно) у технологіях ЕБСУ стосовно контролю і БЕСУ. Мінливість RGRВЛ, NARВЛ відносно контролю, питомої площі, питомої маси ПВЛ (SLAВЛ, LMAВЛ відповідно), контролю і БЕСУ була неоднозначною.