Iskustva odrastanja djece hrvatskih branitelja u ratnom i poratnom razdoblju – primjer Vukovarsko-srijemske županije - Katarin Perić Pavišić; Ivana Bendra; Dražen Živić (Diacovensia, 2024)
Razdoblje Domovinskoga rata ostavilo je mnogobrojne kratkoročne i dugoročne posljedice na hrvatsko društvo i pojedinca, a osobito na djecu kao najranjiviju skupinu. Pregledom dosadašnjih istraživanja uočen je nedostatak onih koja pružaju dublji uvid u odrastanje djece hrvatskih branitelja s obzirom na njihova iskustva odrastanja u progonstvu, odnose unutar obitelji, ali i s vršnjacima. Stoga je cilj ovoga kvalitativnoga istraživanja bio ispitati različita iskustva odrastanja djece hrvatskih branitelja s područja Vukovarsko-srijemske županije s obzirom na odnose unutar obitelji i odnose s okolinom u ratnom i poratnom razdoblju. Podatci su prikupljeni provedbom 30 polustrukturiranih intervjua te su analizirani postupkom tematske analize. Rezultati analize i interpretacije podataka iznjedrili su ukupno četiri tematske cjeline s 12 pripadajućih kategorija. Uz pružanje sveobuhvatnijega uvida u iskustva odrastanja i psihosocijalni razvoj djece hrvatskih branitelja, čime rezultati ovoga istraživanja mogu pomoći u stvaranju mogućih intervencija za rad s djecom hrvatskih branitelja i njihovim obiteljima, provedeno istraživanje daje nam i širi sociološki uvid o utjecaju krizne (ratne i poratne) situacije na pojedine društvene skupine, osobito one izložene izravnim ratnim događanjima te odnosu cjelokupnoga društva prema njima.