РОЛЬ ТЕХНІЧНИХ РЕГЛАМЕНТІВ У ФОРМУВАННІ ЕФЕКТИВНИХ МЕХАНІЗМІВ КОНТРОЛЮ ЯКОСТІ В УКРАЇНІ - Надія Машта (Економіка та суспільство, 2025)
У статті досліджено роль технічних регламентів як ключового елемента системи технічного регулювання та їхній вплив на формування ефективних механізмів контролю якості в Україні. Проаналізовано чинну нормативну базу, рівень її гармонізації з законодавством Європейського Союзу, кількісні та галузеві характеристики технічних регламентів, а також визначено основні проблеми інформаційної доступності. Встановлено, що технічні регламенти забезпечують належну якість і безпеку продукції, сприяють сталому розвитку, добросовісній конкуренції та євроінтеграції. На основі аналізу даних автоматизованої системи «Технічні регламенти» та сайту Верховної Ради України, що були ідентифіковані як надійні джерела інформації про технічні регламенти, встановлено, що станом на липень 2025 року діє 132 технічні регламенти, з яких понад 73% гармонізовано з європейськими вимогами. Вітчизняні технічні регламенти переважно охоплюють сфери, що пов’язані із безпекою споживачів (побутова техніка, енергетика, охорона здоров’я та довкілля). Водночас, виявлено регуляторні прогалини у таких важливих секторах економіки, як машинобудування, будівництво, сільське господарство. Зроблено висновок про необхідність оновлення й розширення нормативної бази технічних регламентів для зміцнення системи контролю якості та інтеграції України до спільного ринку ЄС.