ПРИНЦИПИ ВІДОКРЕМЛЕНОГО ПРОВАДЖЕННЯ У СПРАВАХ ПРО БАНКРУТСТВО: ТЕОРЕТИЧНІ ЗАСАДИ ТА НАПРЯМИ ВДОСКОНАЛЕННЯ - Тетяна ГУДІМА; Світлана РАЙЧЕВА (Економіка та право, 2025)
Проаналізовано принципи відокремленого провадження у справах про банкрутство в Україні з наукових джерел, норм Кодексу України з процедур банкрутства та практики Верховного Суду з цього приводу. Запропоновано авторську класифікацію принципів, що регламентують визначену форму судового розгляду: загальні процесуальні принципи (верховенства права, змагальності, рівності, добросовісності), галузеві принципи банкрутства (конкурентності, колективності, процесуальної економії, санаційної спрямованості) та спеціальний принцип автономності та підпорядкованості. Обґрунтовано, що останній принцип відображає подвійний характер відокремленого провадження як самостійного процесуального блоку, що водночас підпорядкований цілям основного провадження у справі про банкрутство. Показано, що особливості процедури банкрутства зумовлюють потребу в особливому підході до регулювання процесуальних інструментів, зокрема щодо певних категорій спорів. Представлено порівняльно-правовий аналіз положень законодавства Європейського Союзу, США та Великої Британії з метою виявлення найкращих практик у сфері ранньої реструктуризації, захисту добросовісного боржника та забезпечення ефективності процедур. Запропоновано пропозиції щодо вдосконалення національного законодавства, зокрема у частині регулювання відокремлених проваджень, усунення правових колізій та посилення гарантій добросовісної поведінки учасників провадження.