Natura 2000 u Bosni i Hercegovini: dokle smo stigli? - Đorđije Milanović; Vladimir Stupar; Dejan Kulijer; Dražen Kotrošan; Adem Hamzić (Glasnik Šumarskog Fakulteta Univerziteta u Banjoj Luci, 2015)
Rad razmatra problematiku ispunjavanja obaveza Bosne i Hercegovine u oblasti zaštite prirode na njenom evropskom putu. Naročita pažnja pridaje se analizi rezultata četiri do sada sprovedena projekta koja se tiču procesa uspostavljanja evropske ekološke mreže Natura 2000 u BiH. Na bazi svih relevantnih naučnih i stručnih podataka rad daje reviziju referentne liste vrsta sa Aneksa II Direktive o staništima i Aneksa I Direktive o pticama, kao i reviziju liste staništa sa Aneksa I Direktive o staništima, značajnih za izdvajanje budućih Natura 2000 područja na teritoriji države. Biljna vrsta Himantoglossum adriaticum Baumann, značajna za Evropsku uniju, prikazuje se kao nova za Bosnu i Hercegovinu. Predložena revidirana referentna lista vrsta broji 238 vrsta od čega 11 nije pominjano ni u jednoj dosadašnjoj referentnoj listi, a neki ranije razmatrani taksoni i stanišni tipovi su izbrisani sa liste. Na kraju, rad ustanovljava neke nedostatke prijedloga mreže Natura 2000 u BiH i daje glavne smjernice kako bi ovaj važan proces trebao biti nastavljen.