Formacja liturgiczna wiernych świeckich w prałaturze Opus Dei - Kazimierz Ginter (Polonia Sacra, 2023)
Formacja wiernych świeckich Prałatury Opus Dei jest ściśle powiązana z jej celami, czyli promowaniem powszechnego powołania do świętości i uświęcania się przez pracę. Punktem odniesienia, poza nauczaniem Magisterium, zawsze jest nauczanie Założyciela Opus Dei. W jej centrum znajduje się formacja do prawidłowego przeżywania sakramentu eucharystii. Świeccy są w tym celu formowani zarówno poprzez wykłady i pogadanki, poprzez codzienną praktykę Mszy Świętej, a także poprzez zwyczaje eucharystyczne, jak również poprzez rozważanie tekstów liturgicznych.