تأثیر مراقبت معنوی بر میزان اضطراب مرگ سالمندان مرکز مراقبت روزانه سالمندان شهر نیشابور و سرای سالمندان مادر سبزوار: یک مطالعه کار آزمایی بالینی - ربابه بوژمهرانی; احسان ایزدی پور; نازنین فکری; مصطفی راد (مجله دانشگاه علوم پزشکی سبزوار, 2025)
زمینه و هدف: یکی از مسائل شایع دوران سالمندی مواجهه با مرگ و اضطراب همراه آن است که در ایجاد اختلالات روانی در این دوره نقش مهمی دارد. مطالعه حاضر باهدف بررسی تأثیر مراقبت معنوی بر میزان اضطراب مرگ سالمندان حاضر در مرکز سالمندان نیشابور و سالمندان ساکن آسایشگاه مادر سبزوار انجام شد.مواد و روشها: این مطالعه کار آزمایی بالینی روی 49 سالمند واجد شرایط شرکت در پژوهش در شهرهای سبزوار و نیشابور انجام شد. ابزار جمع‌آوری داده‌ها شامل مقیاس اضطراب مرگ تمپلر بود. سالمندان شهر سبزوار به‌عنوان گروه کنترل و سالمندان شهر نیشابور به‌عنوان گروه مداخله انتخاب شدند. پرسشنامه اضطراب مرگ تمپلر برای هر دو گروه تکمیل شد. سپس برای گروه مداخله، 8 جلسه آموزشی برگزار شد. بلافاصله پس از اتمام و یک ماه بعد از مداخله پرسشنامه‌ها توسط هر 2 گروه تکمیل شد. تجزیه‌وتحلیل داده‌ها با نرم‌افزار SPSS و سطح معناداری کمتر از 05/0 انجام شد.یافتهها: میزان اضطراب مرگ قبل از مداخله در گروه مداخله و کنترل به ترتیب (78/2±09/8) و (78/2±26/7) بود که ازنظر آماری اختلاف معناداری نداشت، اما بلافاصله بعد از مداخله و یک ماه بعد از مداخله میانگین اضطراب مرگ در دو گروه اختلاف معناداری داشت 0001/0>p).نتیجه‌گیری: می‌توان نتیجه‌گیری کرد اجرای برنامه مراقبت معنوی در کاهش اضطراب مرگ سالمندان مؤثر است؛ بنابراین تقویت انجام مراقبت معنوی در کنار سایر روش‌های حمایتی، به‌عنوان یک روش مؤثر و مقرون‌به‌صرفه باهدف ارتقای وضعیت روان‌شناختی سالمندان پیشنهاد می‌شود.