GYVENTOJÅ² POÅ½IÅªRIS Ä® PADIDÄ–JUSÄ® CHOLESTEROLIO KIEKÄ® IR VAISTINIÅ² PREPARATÅ², SKIRTÅ² JO MAÅ½INIMUI, VARTOJIMÄ„ - DanguolÄ— GrÅ«novienÄ—; Lukas Giedrimas (Mokslo Taikomieji Tyrimai Lietuvos Kolegijose, 2021)
LipidÅ³ kiekÄ¯ maÅ¾inantys vaistai, statinai, stabdo aterosklerozÄ™, apsaugo nuo Å¡irdies infarkto ar insulto. Jie ne tik gydo dislipidemijas, bet ir teigiamai veikia kraujagysliÅ³ sieneles, daro jas ne tokias paÅ¾eidÅ¾iamas, slopina uÅ¾degimÄ… ir trombÅ³ formavimÄ…si. Straipsnyje pristatomo tyrimo tikslas â€“ atskleisti gyventojÅ³ poÅ¾iÅ«rÄ¯ Ä¯ padidÄ—jusÄ¯ cholesterolio kraujyje kiekÄ¯ ir vaistinius preparatus, skirtus jo maÅ¾inimui. Tyrime dalyvavo 150 gyventojÅ³, nuo 18 iki 70 metÅ³. TiriamÅ³jÅ³ imtis â€“ paprastoji, atsitiktinÄ—. Tyrimo tikslui pasiekti taikytas duomenÅ³ rinkimo metodas â€“ apklausa internetu; duomenÅ³ analizÄ—s metodai â€“ apraÅ¡omosios statistikos bei grupiÅ³ palyginimo skaiÄiavimai, klausimynÄ… sudarÄ— 18 uÅ¾darojo tipo klausimÅ³. Tyrimo rezultatai rodo, kad hiperlipidemija yra glaudÅ¾iai susijusi ir turi tiesioginÄ¯ ryÅ¡Ä¯ su Å¡irdies ir kraujagysliÅ³ ligomis, o kintantis kraujo spaudimas ir Å¡irdies veiklos sutrikimai yra daÅ¾niausia apklausoje dalyvavusiÅ³ respondentÅ³ sveikatos problema. Dauguma respondentÅ³ reguliariai lankosi pas Å¡eimos gydytojÄ…, beveik pusei buvo atliktas lipidogramos tyrimas ir daugumai nustatytas padidÄ—jÄ™s cholesterolio kiekis kraujyje. Daugiau nei penktadalis respondentÅ³ vartoja vaistinius preparatus. DaÅ¾niausiai vartojami vaistiniai preparatai, kuriuose veiklioji medÅ¾iaga yra atorvastatinas â€“ HMG-KoA reduktazÄ—s inhibitorius.