Badania Modelowe Czterospadkowej Prętowej Struktury Przestrzennej - Z. Kowal; W. Paczkowski; R. Pietlicki; W. Seidel (Engineering Transactions, 1977)
W pracy zamieszczono wyniki badan teoretycznych i doświadczalnych prętowej struktury przestrzennej rozpiętości 60 x 60 m o czterech 10% spadkach. Badania doświadczalne przeprowadzono na modelu zbudowanym w skali 1:20 ze stopu aluminium PA2N i obciążonym w węzłach górnych. Wyznaczono statystyczne parametry sit wewnętrznych w prętach o jednakowych sitach wewnętrznych, korzystając z topologicznych cech struktury, oraz przeprowadzono analizę ekstremalnych sit wewnętrznych w prętach o jednakowym przekroju. Siły wewnętrzne wyznaczone doświadczalnie porównano obliczonymi metoda przemieszczeń i wyznaczono współczynniki przewyższenia wartości średnich i ekstremalnych.