واکاوی دعاوی ساخت، علل و راهکارهای پیشگیری از آنها در سیستم طرح ‌و ساخت با روش تحلیل مضمون - مصطفی بداقی; مجید پرچمی جلال; علی محقر; عصمت الله نورزایی (مهندسی عمران فردوسی, 2025)
ادعاها و دعاوی امروزه تأثیر زیادی در کاهش کارایی پروژه‌های صنعت ساخت دارند. از آنجائیکه هر یک از سیستم‌های انجام پروژه روابط منحصر به‌ فردی داشته و مسئولیت‌های ذینفعان نیز حول این روابط شکل می‌گیرد، ادعاها، دلایل و راهکارهای پیشگیری از آنها نیز در انواع سیستم تحویل پروژه متفاوت خواهد بود. در این پژوهش با هدف دستیابی به راهکارهای پیشگیری از بروز دعاوی در پروژه‌های طرح و ساخت، ابتدا 71 مورد از مهمترین دلایل بروز دعاوی در این پروژه‌ها را شناسایی کرده و بر اساس روابط میان ذینفعان طبقه‌بندی نمودیم. سپس 11 دعوای اصلی را از 22 دلیل بروز آنها تفکیک نموده و ارتباط میان آنها را نشان دادیم. در ادامه با کمک مصاحبه‌های باز و تحلیل مضمون نظر خبرگان، راهکارهایی برای پیشگیری از بروز دعاوی به تفکیک هر ادعا بیان کرده و در جمع‌بندی 29 راهکار عملی را به ترتیب زمان اعمال در پروژه، به عنوان دستورالعملی کاربردی ارائه نمودیم.