Aktualny stan rozwoju energetyki odnawialnej w województwie opolskim - Alicja Kolasa-Więcek (Barometr Regionalny, 2015)
Udział energii elektrycznej ze źródeł odnawialnych w ogólnym zużyciu energii elektrycznej w województwie opolskim wynosi ponad 9%. W województwie opolskim planowanych jest szereg inwestycji wykorzystujących OZE, w szczególności budowa siłowni wiatrowych. Realizowane również będą inne inwestycje ekoenergetyczne, w tym budowa biogazowni, elektrowni fotowoltaicznych i wodnych. W artykule zaprezentowano aktualny stan rozwoju odnawialnych źródeł energii w regionie oraz ich potencjał.