Türk Televizyon Dizilerinin Jeopolitikası: Geçmişin Yeniden İcadı, Bilişsel Haritalar ve Ortak Tahayyüller - Özlem Avcı Aksoy (İletişim Kuram ve Araştırma Dergisi, 2025)
Günümüzde kültür ürünleri, ulusal alanda kimliğin oluşması ve söylemin güçlenmesinde önemli bir araç olmasının yanı sıra uluslararası alanda ulusal kimliğin görünür olması ve söylemin yaygınlaşmasında oldukça önemlidir. Bu durum ise jeopolitik kurgu ve anlamları sorgulatmakta ve değiştirmektedir. Sorgulama ve değişim hali, günümüzde etkili bir kültürel yayılım aracı olarak televizyon dizileri üzerinden yeni bilişsel haritalar, düşünsel topluluklar, tarih, kimlik, kültür ve coğrafya kavramları ile tartışılmıştır. Bu çalışmanın iddiaları, Uyanış: Büyük Selçuklu dizisi örneği üzerinden betimlenmekte, tartışılmaktadır. Türk televizyon dizileri aracılığıyla ulusal kültürün yaygınlığı ve diğer toplumlarda nasıl karşılık bulduğu sorunsalı çerçevesinde, dizi izleyici ve takipçilerin dijital mecralarda bıraktıkları izler incelenmiştir. Çalışmada öncelikle örnek dizi içerik ve söylemlerinin analiziyle semiyolojik olarak betimlenme yapılmış, sonrasında ise dizinin dijital platformlardaki takipçilerinin yorumlarına odaklanılmıştır. Dizinin izler kitle üzerindeki etkisi, dijital etnografik bir yöntemle dizinin resmi YouTube kanalında yer alan beğeni ve yorumlara dayanarak açıklanmıştır. Böylece dizinin hangi ülke izleyicilerini nasıl ve neden etkilediği soruları cevaplanmaya çalışılmıştır. Sonuç olarak küresel bir etkiye sahip kültür ürünleri olarak Türk televizyon dizileri, kültürel yakınlıklar ve benzerlikler ekseninde coğrafi sınırları aşarak bilişsel haritalarla zihinsel tasavvur ve tahayyüllere dayanan bir birlik inşa etme kurgusuna sahiptir. İzlenme, takip edilme ve beğenilme oranlarıyla bunu gerçekleştirme etkisinin oldukça güçlü olduğu görülür.