ІНФОРМАЦІЙНО-АНАЛІТИЧНЕ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ЕКОНОМІЧНОЇ БЕЗПЕКИ СПОЖИВАЧІВ ЖИТЛОВО-КОМУНАЛЬНИХ ПОСЛУГ ІЗ ВИКОРИСТАННЯМ ІНТЕГРОВАНОЇ ЗВІТНОСТІ - Tetiana Momot; Kseniia Savenko; Bohdan Kraivskyi; Tang Linlin (Сучасний стан наукових досліджень та технологій в промисловості, 2020)
Стаття присвячена дослідженню питань концептуальних основ формування інформаційно-аналітичного забезпечення споживачів житлово-комунальних послуг на засадах імплементації інтегрованої звітності у облікову практику підприємств житлово-комунального господарства. Предметом дослідження є сукупність теоретичних, методичних і практичних аспектів щодо формування інформаційно-аналітичного забезпечення економічної безпеки споживачів житлово-комунальних послуг. Метою статті є розробка теоретико-методичних положень та обґрунтування практичних рекомендацій щодо формування інформаційно-аналітичного забезпечення економічної безпеки споживачів житлово-комунальних послуг на засадах імплементації інтегрованої звітності у облікову практику підприємств житлово-комунального господарства. Завдання роботи: обґрунтувати доцільність імплементації інтегрованої звітності у облікову практику підприємств житлово-комунального господарства, проаналізувати міжнародні стандарти соціальної звітності, на основі міжнародного досвіду запропонувати типову структуру Annual Report для муніципалітету, узагальнити теоретико-методичні підходи до формування інформаційно-аналітичного забезпечення економічної безпеки споживачів житлово-комунальних послуг на засадах імплементації інтегрованої звітності у облікову практику підприємств житлово-комунального господарства. У ході дослідження використано методи: абстрактно-логічний аналіз, теоретичного узагальнення та систематизації. В роботі узагальнено теоретико-методичні підходи до формування соціальної звітності за міжнародними стандартами та склад нефінансової інформації, що надається із визначенням відмінностей щодо інтерпретації системи показників. Доведено, що для забезпечення економічної безпеки споживачів житлово-комунальних послуг важливими є обидва види інформації щодо:  забезпечення надання житлово-комунальних послуг – Закон № 887 та проведення постійного моніторингу якості таких послуг – додаткова інформація, що входить у склад інтегрованого звіту комунальних підприємств Висновки. Запропоновано методичний підхід до формування інформаційно-аналітичного забезпечення економічної безпеки споживачів житлово-комунальних послуг на засадах імплементації інтегрованої звітності у облікову практику підприємств житлово-комунального господарства. Показники, що характеризують взаємодію житлово-комунальних підприємств за видами діяльності зі стейкхолдерами систематизовано в чотири групи.