Внутрішні системи фінансового контролю інвестиційних компаній: європейський досвід регулювання та можливості застосування на національному фінансовому ринку - Mykhaylo Kuzheliev; Mykola Boichuk (Cхід, 2017)
У статті досліджено особливості функціонування європейських інвестиційних компаній, досвід фінансових регуляторів у нагляді за діяльністю таких компаній та її регулюванні. Особливу увагу автори приділяють аналізу результатів упровадження директиви MIFID II, стандартів ESMA в поєднанні з використанням інструментів національних фінансових регуляторів країн-членів Європейського Союзу у сфері нагляду за інвестиційними компаніями й фондами. Зроблено висновок, що застосовуване в ЄС інституційне забезпечення діяльності інвестиційних компаній, попри певні розбіжності з інституційними документами українського регулятора, може бути імплементоване в український фондовий ринок, що дозволить більш широко застосовувати процедури нагляду, внутрішнього аудиту та контролю, уникнути численних порушень законодавства при здійсненні діяльності і, відповідно, штрафних санкцій, підвищити якість інвестиційних послуг на ринку цінних паперів, захистити права користувачів або інвесторів.