PARACETAMOLIO ATPALAIDAVIMO KINETIKA IÅ EKSTEMPORALIAI PAGAMINTÅ² REKTALINIÅ² SUPOZITORIJÅ² - Asta Marija InkÄ—nienÄ—; Kristina RamanauskienÄ—; Aurimas Galkontas (Mokslo Taikomieji Tyrimai Lietuvos Kolegijose, 2019)
Rektalinio vaistÅ³ vartojimo bÅ«do privalumas â€“ galima iÅ¡vengti kepenÅ³ paÅ¾eidimÅ³ ir nepageidaujamo maisto poveikio vaistÅ³ absorbcijai, maÅ¾ina Å¡alutinÄ¯ poveikÄ¯ virÅ¡kinamajam traktui. RektalinÄ— vaistÅ³ forma yra puiki alternatyva geriatrijoje ir pediatrijoje, veikia sistemiÅ¡kai arba vietiÅ¡kai. Supozitorijos gali bÅ«ti gaminamos ekstemporaliai pagal paskirtÄ… individualiÄ… dozÄ™ ar sudÄ—tÄ¯. VaistinÄ— medÅ¾iaga atpalaiduota iÅ¡ rektaliniÅ³ supozitorijÅ³ ir patekusi Ä¯ tiesiosios Å¾arnos skystÄ¯ iÅ¡tirpsta ir difunduoja per epitelio gleivinÄ—s sluoksnÄ¯ pasyvios difuzijos bÅ«du Ä¯ sisteminÄ™ kraujotakÄ…. Absorbcijos greitis priklauso nuo tokiÅ³ veiksniÅ³ kaip vaistinÄ—s medÅ¾iagos atpalaidavimo greitis, koncentracija absorbcijos vietoje, pagalbinÄ—s medÅ¾iagos, vaistinÄ—s medÅ¾iagos tirpumas rektaliniuose skysÄiuose.