O Falach Przyspieszenia w Ośrodku Sprężystoplastycznym z Pamięcią Dyskretną - P. Guelin; W.K. Nowacki (Engineering Transactions, 1984)
Celem pracy jest określenie prędkości rozprzestrzeniania się fal przyspieszenia w sprężysto plastycznym ośrodku ciągłym. W rozważaniach przyjęto model ośrodka sprężystoplastycznego z pamięcią dyskretną. Użyte równania konstytutywne charakteryzują nieodwracalność ewolucji elementu materialnego - model ciała z histerezą materiałową. Rozważono rozprzestrzenianie się fal płaskich dla przypadku kinematyki bezobrotowej jak też obrotowej. Rozważania przeprowadzono w układzie współrzędnych konwekcyjnych w zakresie skończonych deformacji. Ostatnie dwa paragrafy są poświęcone zagadnieniom początkowo-brzegowym oraz zagadnieniom płaskich jednowymiarowych fal w pręcie i fal kulistych w grubościennej powłoce sferycznej, Podano przykłady numeryczne.