Yapay Zekâ Dindarlığının Medyadaki Erken Görünümleri: Kübra Dizisi Örneği - Faruk Karaarslan; Ömür Nihal Karaarslan (Medya ve Din Araştırmaları Dergisi, 2025)
Yapay zekâ teknolojilerinin gelişmesiyle birlikte; yapay zekânın dindarlık ile nasıl etkileşime geçeceği ve bu etkileşimin ne tür yörüngelere sahip olacağı sosyal bilimlerin güncel tartışmalarından birisi haline gelmiştir. Günümüzde, zamanın ruhu olarak şekillenen yeni teknoloji formlarının, dindarlık özelinde değerlendirilmesi ve bu formların çalışmaları ile dinlerin geleceğine dair var olan öngörüler; söz konusu tartışmaların başında gelmektedir. Bu bağlamda medya, sosyal bilimlerin gündeminin habercisi olabilmekte ve öncül tartışma alanları üretebilmektedir. Bu çalışmada yapay zekâ teknolojileri ile dindarlık etkileşiminin medyaya yansıyan ve sosyal bilimlerin ele alacağı konuların habercisi niteliğinde olan örneklerden birisini ele alacaktır. Yapay zekânın dini bir grubu yönlendirmesini konu edinen Kübra dizisi örnek alan incelemesi olarak seçilmiştir. Bu dizinin dönüşen dindarlığa dair ön görüleri ve dinin geleceğine dair yaklaşımı, dizi bölümlerinin tematik analizi yapılarak ele alınacaktır. Çalışmanın odak notasını İnsanların sosyolojik gerçeklikleri ile yapay zekâ teknolojileri arasındaki etkileşim ve bu etkileşimin dini temsilleri oluşturmaktadır.