Оптимізація анестезіологічного забезпечення пери- і післяопераційного періоду при хірургічному лікуванні колоректального раку. Частина I. - K. O. Chebanov; I. V. Baranov; S. P. Novikov; Y. I. Olefir; S. A. Grishko; A. V. Vasilishin; R. K. Karas (Морфологія, 2015)
Мета дослідження – вибір оптимального методу анестезіологічного захисту хворих від операційної агресії при хірургічному лікуванні колоректального раку. Показано достовірну перевагу комбінованої методики перед тотальною внутрішньовенною анестезією за рахунок: нормодинамічного типу гемодинаміки на протязі всієї операції, ранньої регресії постнаркозної депресії і можливості екстубаціі пацієнта в операційній, ефективної аналгезії в ранньому післяопераційному періоді. Методика подовженої епідуральної аналгезії, в порівнянні з опіатною аналгезією, забезпечила значне зниження потреби в опіоїдних анальгетиках, ефективну і якісну аналгезію в післяопераційному періоді, нівелювала побічні ефекти опіатних препаратів, знизила тривалість перебування пацієнта у відділенні інтенсивної терапії. Впроваджена методика дозволила знизити частоту післяопераційної летальності, кількість ускладнень, середню тривалість ліжко-дня і частоту повернень пацієнтів у відділення інтенсивної терапії.