Wiesław Skrzydło – Rektor Uniwersytetu Marii Curie Skłodowskiej w Lublinie - Dawid Gutek (Facta Simonidis, 2020)
Jedną z pierwszych decyzji Polskiego Komitetu Wyzwolenia Narodowego, jeszcze w trakcie II Wojny Światowej, było utworzenie Uniwersytetu Marii Curie-Skłodowskiej. Miała być to świecka uczelnia stworzona od podstaw. Przez siedemdziesiąt pięć lat funkcjonowania UMCS stale się rozwija. Między innymi dlatego, że kierowali nim tacy rektorzy jak Wiesław Skrzydło. Sprawował on tę funkcję w latach 1972-1981. Był to drugi co do długości trwania okres urzędowania jednego rektora w historii uniwersytetu, zaraz po dziesięcioletnich rządach profesora Grzegorza Leopolda Seidlera. Celem niniejszego artykułu jest przedstawienie sylwetki profesora Wiesława Skrzydły, jako rektora Uniwersytetu Marii Curie-Skłodowskiej. Zawarto w nim zarys biografii, przedstawiono rozwój uczelni i cele kadencji Rektora Skrzydły, a także scharakteryzowano jego dokonania na płaszczyźnie dydaktyczno-naukowej i organizatorskiej.