Coşkun Aral Belgeselleri Bağlamında Belgesel Gazeteciliği: Kültür, Din ve Gelenek - Ömer Faruk Yücel (Medya ve Din Araştırmaları Dergisi, 2025)
Bu çalışma, belgesel anlatı yoluyla haberciliğin birleşiminden doğan belgesel gazeteciliğini ele almaktadır. Belgesel gazeteciliği, sinemaya has unsurları da kullanarak gazeteciliğin temel ilke ve kuralları çerçevesinde gerçekleştirilen bir ihtisas gazeteciliği türüdür. Belgeseller, belgeselcinin anlatı tarzıyla belli bir coğrafyanın hayat tarzına ait unsurları içeren kültürel belleğini aktarmanın etkili bir yolu olabilmektedir. Türkiye’de savaş fotoğrafçılığı, fotomuhabirliği ve belgeselleriyle tanınan Coşkun Aral’ın belgeselleri, belgesel gazeteciliğine örnek oluşturabilecek bir niteliğe sahiptir. Bu çalışmada “Coşkun Aral’ın Dünya Güncesi” belgesel serisi örneklem olarak seçilmiş ve betimsel analiz yöntemiyle incelenmiştir. Aral’ın belgesellerinde savaş notları, kültür, din ve gelenek unsurları ve gündelik yaşam izleri önemli yer tutmaktadır. Çünkü belgesel gazeteciliği, yaşanmışlıklara tanıklık etmeyi gerektiren bir türdür ve örneklem olarak seçilen belgesellerde Aral, gazeteciliğin hayatın gerçekliklerini kamusal fayda lehine aktarma amacını takip etmiştir. Dolayısıyla çalışmada ele alınan belgeseller, kurgusal olmayan bir anlatı olarak belgesel ile temel habercilik ilke ve ideallerini birleştiren belgesel gazeteciliğine uygun bir örneklem oluşturmuştur. Çalışmada, Aral’ın belgesel gazeteciliği nasıl gerçekleştirdiği ve belgesellerinde öne çıkan din, kültür ve gelenek unsurları tespit edilmeye çalışılmıştır.