МОДЕЛЮВАННЯ ОПЕРАЦІЙНИХ МІСІЙ РОЇВ БЕЗПІЛОТНИХ ЛІТАЛЬНИХ АПАРАТІВ З ВИКОРИСТАННЯМ МЕТОДІВ IDEF0 ТА IDEF3 - О.М. Компанієць; В.А. Таршин; М.М. Колмиков (Системи озброєння і військова техніка, 2025)
Стаття присвячена розробці системного підходу до моделювання та управління роями безпілотних літальних апаратів (БпЛА) у бойових та спеціальних завданнях із використанням методів IDEF0 та IDEF3. Встановлено, що досвід сучасних військових конфліктів демонструє зростання потреби у застосуванні адаптивних, високотехнологічних підходів до виконання бойових завдань в умовах динамічного та невизначеного середовища. У статті висвітлено ключові проблеми, які пов’язані з моделюванням завдань для роїв БпЛА. Методологія дослідження ґрунтується на використанні методів IDEF0 та IDEF3, які забезпечують можливість ієрархічного моделювання операційних місій роїв БпЛА. Метод IDEF0 дозволяє структурно представити функціональні дії системи, включаючи вхідні та вихідні дані, обмеження та контрольні умови. Метод IDEF3 забезпечує можливість детального моделювання послідовності дій, їх логічних взаємозв’язків та адаптації до змін у середовищі виконання завдань.