Systemowe Rozwiązywanie Płaskich Problemów Konsolidacji przy Zastosowaniu Metody Różnic Skończonych - J. Domski; J. Wilk (Engineering Transactions, 1978)
W pracy przedstawiono system programów rozwiazywania układów równań różniczkowych cząstkowych konsolidacji z uwzględnieniem wpływu temperatury. Mieszany początkowo-brzegowy problem rozwiązano przy optymalnej organizacji obliczeń dla wielu wariantów. Zastosowano metodę różnic skończonych ze szczególnym uwzględnieniem proponowanej przez autorów metody relaksacyjnej. Przykłady numeryczne mają służyć za ilustracje i weryfikacje algorytmów.