Вплив в’язкості робочих рідин на процес їх ультразвукового розпилення - О. Koval; М. Kozeratskyi (Mechanics and Advanced Technologies, 2017)
Відомо багато методів, завдяки яким є можливість розпилити рідину з заданою дисперсністю. Кожний з цих методів має свої переваги та недоліки. Більшість авторів розглядало в своїх роботах нев’язкі рідини. Зменшити в’язкість рідини можливо різними методами, один з яких є нагрівання. У роботі розглянуто задачу, щодо вибору температурних параметрів для ультразвукового розпилення в’язкої рідини. Попередні експерименти показали, що ультразвукова обробка рідини призводить до її нагрівання, а при досягненні «критичної температури» відбувається розпилення. Але на нагрівання рідини ультразвуковим диспергатором потрібно витрачати додатковий час ,що може стати суттєвим недоліком, що зробить неможливим використання такого методу розпилювання. Одним із шляхів подолання труднощів, пов’язаних з зниження в’язкості, є попереднє нагрівання рідини до заздалегідь визначеної температури. Метою даної роботи було визначити особливості розпилення в’язкої рідини, яку попередньо було нагріто до певної температури.