Czujniki do Detekcji Fali Uderzeniowej w Rurze Uderzeniowej - Z.A. Walenta; W.W. Harasimowicz (Engineering Transactions, 1975)
Praca zawiera zestawienie wyników doświadczeń związanych z detekcją fal uderzeniowych w rurach uderzeniowych. Przebadano następujące typy czujników: ciśnieniowe, jonizacyjne, temperaturowe i czujniki z wiązką jonowa. Podano parametry (kształt i amplitudę sygnału) i zakres stosowalności poszczególnych typów czujników ze szczególnym uwzględnieniem przepływów przy niskich gęstościach.