TÄ–VÅ² IR PEDAGOGÅ² POÅ½IÅªRIS Ä® PAÅ½INTINÄ–S KOMPETENCIJOS UGDYMÄ„/-SI PRIEÅ MOKYKLINIO AMÅ½IAUS GRUPÄ–JE - Raimonda SadauskienÄ—; Asta KochanskienÄ—; Lina GrineviÄiÅ«tÄ— (Mokslo Taikomieji Tyrimai Lietuvos Kolegijose, 2016)
PrieÅ¡mokykliniame amÅ¾iuje vaikai iÅ¡gyvena sudÄ—tingÄ… raidos laikotarpÄ¯, kuris lemia tolesnio ugdymo/-si mokykloje sÄ—kmÄ™. TaÄiau, leisdami vaikÄ… Ä¯ prieÅ¡mokyklinÄ™ grupÄ™ tÄ—vai tikisi, kad vaikas joje bus mokomas skaityti, raÅ¡yti, skaiÄiuoti ir nesupranta kaip naujÅ³ Å¾iniÅ³ galima Ä¯gyti per Å¾aidimus, eksperimentus, atradimus. Siekiant iÅ¡tirti tÄ—vÅ³ ir pedagogÅ³ poÅ¾iÅ«rÄ¯ Ä¯ paÅ¾intinÄ—s kompetencijos ugdymÄ…/-si prieÅ¡mokyklinio amÅ¾iaus grupÄ—je 2014 metÅ³ balandÅ¾io ir geguÅ¾Ä—s mÄ—nesiais Kauno lopÅ¡elyje-darÅ¾elyje â€žXâ€œ atliktas uÅ¾sakomasis tyrimas. Pasirinktas tyrimo metodas â€“ apklausa (raÅ¡tu). Tyrime dalyvavo 4 prieÅ¡mokyklinÄ—s grupÄ—s pedagogai ir 37 tÄ—vai. TÄ—vÅ³ ir pedagogÅ³ poÅ¾iÅ«rio Ä¯ paÅ¾intinÄ—s kompetencijos ugdymÄ…/-si prieÅ¡mokyklinio amÅ¾iaus grupÄ—je tyrimo rezultai ataskleidÄ—, kad prieÅ¡mokyklinio amÅ¾iaus vaikÅ³ tÄ—vams svarbu, jog pagrindinÄ— vaiko veikla grupÄ—je bÅ«tÅ³ susijusi su iÅ¡mokimu skaityti, raÅ¡yti, skaiÄiuoti ir vyktÅ³ â€žtradiciniaisâ€œ mokymo metodais. TÄ—vams nesuprantama, kad vaiko branda mokyklai galima jÅ³ amÅ¾iaus tarpsnio ypatumus ir galimybes atitinkanÄiais ugdymo/-si metodais - Å¾aidimais, eksperimentais, projektais ir pan. PrieÅ¡mokyklinio amÅ¾iaus vaikÅ³ grupÄ—se vis dar pastebimos priemonÄ—s skirtos vaikÅ³ mokymui (sÄ…siuviniai, pratybÅ³ sÄ…siuviniai ir kt.), kuriuose visi vaikai atlieka uÅ¾duotis. TÄ—vai, pedagogÅ³ iniciatyva, bandomi Ä¯traukti Ä¯ vaikÅ³ ugdymo/-si procesÄ…, taÄiau patys iniciatyvos imasi retai. PrieÅ¡mokyklinio ugdymo pedagogai ir pradiniÅ³ klasiÅ³ mokytojai nepakankamai bendradarbiauja tarpusavyje, tad ir vaikai nÄ—ra pakankamai gerai susipaÅ¾inÄ™ su bÅ«simomis mokytojomis. Iniciatyvos bendradarbiauti su bÅ«simaisiais pirmokais, prieÅ¡mokyklinio ugdymo pedagogais ir tÄ—vais daÅ¾niausiai imasi â€žnepopuliariÅ³â€œ mokyklÅ³ pradiniÅ³ klasiÅ³ mokytojai. Tyrimo rezultatÅ³ pagrindu pateiktos rekomendacijos prieÅ¡mokyklinio ugdymo pedagogams ir tÄ—vams.