Badania Modelowe nad Rozkładem Naprężeń i Nośnością Graniczną Filarów Górniczych - Z. Kłeczek; M. Cvetković; T. Mikoś (Engineering Transactions, 1976)
Stan naprężenia w filarach górniczych odgraniczających podziemne wyrobiska komorowe jest podobny do stanu naprężenia panującego w próbce skały ściskanej pomiędzy płytami oporowymi maszyny wytrzymałościowej.