ОРГАНІЗАЦІЯ ТУРИЗМУ В ЧОРНОБИЛЬСЬКІЙ ЗОНІ ВІДЧУЖЕННЯ У ДОВОЄННИЙ ПЕРІОД ТА ПОВОЄННІ ПЕРСПЕКТИВИ - Володимир Худоба; Ярослав Ващишин (Економіка та суспільство, 2025)
Стаття присвячена дослідженню організаційних засад туристичної діяльності на території Чорнобильської зони відчуження, а також виявленню перспектив повоєнного відновлення туризму на цій території. У статті обґрунтовано, що відновлення відвідування Чорнобильської зони відчуження для туристів можливе за умови допустимих норм радіаційного рівня забруднення цієї території, а також відсутністю загрози повторного нападу рф. Акцентовано увагу на важливості збереження інструментів, які використовувалися для організації відвідування Чорнобильської зони у довоєнний період і забезпечували прозорість та доступність цієї процедури. Обґрунтовано потребу впровадження інноваційних підходів щодо організації туристичної діяльності у Чорнобильській зоні відчуження. Запропоновано комплекс заходів для успішного відновлення туризму в Чорнобильській зоні після завершення бойових дій.