Християнські засади доброчинної діяльності Олександра Духновича - Maryna Tymchyk (Педагогічний дискурс, 2016)
У статті на основі дослідження історико-педагогічних джерел, маловідомих праць і через призму доброчинної діяльності Олександра Духновича здійснюється аналіз світоглядних засад його педагогічних поглядів. Доводиться актуальність обраної проблеми, її теоретична та практична значущість. Уточнено параметри та етичний вимір релігійності О.Духновича, шкалу його життєвих цінностей, висвітлено гуманістичні погляди просвітника на життя і призначення особистості. З’ясовано, що у своїй практиці О.Духнович керувався гуманістичними принципами, а саме: християнськими принципами любові до людей, справедливості, поваги до людської гідності, відстоював право особистості на гідне життя і прояв своїх талантів. На основі теоретичного узагальнення зроблено висновок щодо джерел християнського оптимізму О.Духновича. Доведено, що благодійні діяння просвітника і священнослужителя ґрунтувалися на вченні церкви про любов до ближнього та милосердне ставлення до сиріт і бідних.