Контент-аналіз поняття «моніторинг» - Ganna Krasil’nykova (Педагогічний дискурс, 2013)
В статті висвітленні динаміка входження поняття «моніторинг» у терміносистеми різних наук, транстермінологізація його в педагогіку і аналіз змісту поняття для його ефективного використання в освітній практиці. Виконаний контент-аналіз поняття «моніторинг» за смисловими категоріями: родове слово, субстанціональні та функціональні ознаки, об’єкт та результат. Встановлено, що порівняння змісту поняття «моніторинг» ускладнено, оскільки родовими макрокомпонентами моніторингу виступають: спостереження як метод дослідження матеріального світу, контроль як процес, система операцій і процедур; при цьому видовими ознаками моніторингу є його постійний і безперервний характер.