МАЛИЙ ТА СЕРЕДНІЙ БІЗНЕС: ВПЛИВ НА ФІНАНСОВУ СТІЙКІСТЬ ТЕРИТОРІАЛЬНИХ ГРОМАД - Ganna Iefimova; Yurii Poberezhets (Економіка та суспільство, 2025)
У статті досліджено вплив малого та середнього бізнесу на фінансову стійкість територіальних громад України в умовах воєнного стану. Визначено катастрофічний вплив повномасштабної агресії на діяльність бізнесу, що призвело до зупинки частини підприємств, скорочення обсягу реалізації продукції та зайнятості. Незважаючи на це, сектор продемонстрував виняткову адаптивність, зберігаючи ключову роль у підтримці економіки. Проаналізовано динаміку кількості суб’єктів господарювання, зайнятості, обсягів реалізації продукції та податкових надходжень до місцевих бюджетів. Виявлено ключовий фіскальний внесок малого та середнього бізнесу у формування доходів місцевих бюджетів. Однак зазначено, що існує суттєва регіональна диференціація: частина громад має критично низький рівень фінансової стійкості. Визначено основні перешкоди для подальшого відновлення бізнесу та запропоновано механізми його підтримки.