20. Yüzyıl Başlarında Doğu Vilayetlerinin Demografik Yapısı - Mustafa Keskin (Journal of Universal History Studies, 2020)
23 Temmuz 1919’da toplanan ve Milli Mücadele’nin temel esaslarının kabul edildiği Erzurum Kongresi’nde “Milli sınırlar içinde vatan parçaları bir bütündür ve birbirinden ayrılamaz” denilerek milli sınırlar ortaya konulmuştur. Osmanlı Devleti tarihe karışırken, o devletin kalıntıları üzerinden kurulacak olan Türkiye Cumhuriyeti’nin belirlenen sınırları içinde Anadolu’nun doğusu da bulunuyordu. Bu çalışmada; 20. Yüzyıl başlarında doğu illerinin demografik yapısı tahlil edilecektir. Başbakanlık Osmanlı Arşivi çalışmanın temel dayanağını oluşturmaktadır. Çalışma içerisinde; Erzurum, Bayezid, Ağrı, Diyarbakır, Elazığ, Van, Urfa, Bitlis ve Erzincan’ın demografik yapısı değerlendirilmiştir.