ФУНКЦІОНАЛЬНА СПРОМОЖНІСТЬ СТРАХОВОГО РИНКУ УКРАЇНИ ЯК ЧИННИК ЕКОНОМІЧНОГО ВІДНОВЛЕННЯ - Євген Бублик (Економіка та суспільство, 2025)
В статті обґрунтовано, що функціонально слабкий страховий ринок може стати однією з критичних перешкод повоєнного розвитку економіки України, оскільки не здатен забезпечити перерозподіл ризиків, підтримку інвестиційної активності, стабілізацію споживчого попиту, активне фінансування інфраструктурних проєктів. На основі аналізу поточних статистичних показників виявлено істотне зниження капіталізації ринку, скорочення кількості учасників, високу концентрацію ресурсів у вузькому колі компаній, що створює ризики олігополізації. Вирішення зазначених проблем потребує державного втручання у формі розробки урядової концепції розвитку ринку страхових послуг, орієнтованої на зростання капіталізації; відновлення конкуренції; запровадження державно-приватних фінансових механізмів реалізації проектів розвитку, імплементації сучасного інструментарію страхової галузі.