Антиозонантнаактивність моно- та біметальних комплексів 3d-металів із саліцилальімінопропільними групами, іммобілізованими на нанокремнеземі - T. L. Rakyts'ka; A. S. Truba; E. O. Radchenko; A. A. Golub (Хімія, фізика та технологія поверхні, 2016)
Досліджено вплив природи металу та способу одержання (спільна та роздільна адсорбція) біметальних комплексів [M1-M2-L1] на основі Mn(II), Co(II), Cu(II) і Zn(II) та саліцилальімінопропілаеросилу на їх активність в реакції розкладання озону. Активність монометальних комплексів спадає в ряду Mn(ІІ) >>Сo(ІІ)>Cu(ІІ)>Zn(ІІ), а при введенні другого металу антиозонантні властивості біметальних комплексів зменшуються. Встановлено, що біметальні комплекси, синтезовані методом спільної адсорбції йонів металів, активніші за комплекси, одержані методом роздільної адсорбції.