ВПЛИВ КОНСТРУКТИВНИХ ФАКТОРІВ НА ІНТЕГРАЛЬНІ ХАРАКТЕРИСТИКИ КЛАПАНА СОПЛО-ЗАСЛІНКА - O. Lytviak; S. Komar; О. Tereshchenko (Наука і техніка Повітряних Сил Збройних Сил України, 2025)
У роботі наведені результати дослідження впливу конструктивних факторів на інтегральні характеристики керуючого клапана сопло-заслінка. Ця стаття є продовженням циклу робіт, присвячених дослідженню дефектів електронно-гідромеханічного регулятора обертів вільної турбіни насоса-регулятора НР-3, що застосовується на вертольотному турбовальному двигуні ТВ3-117 різних модифікацій. При наземних випробуваннях двигунів ТВ3-117 часто відзначається незадовільна робота системи автоматичного регулювання обертів вільної турбіни, яка проявляється в усталених коливаннях параметрів двигуна. В окремих випадках відбувається безперервне зростання амплітуди коливань, що призводить до спрацьовування автоматичної системи захисту двигуна від небезпечного розкручування ротора вільної турбіни. Дослідження показали, що причиною такого дефекту є нелінійна статична характеристика регулятора обертів вільної турбіни (РОВТ). Лінійний характер статичної характеристики РОВТ багато в чому визначається характеристиками керуючого клапана типу сопло-заслінка. Експериментально було виявлено, що у ряді випадків характеристики серійно виготовлених керуючих клапанів мають нелінійну залежність від положення заслінки та значний за величиною розкид інтегральних параметрів. Однак, причини цього, внаслідок складності постановки та проведення такого роду експериментів, не були встановлені. Тому було вирішено скористатися методами математичного моделювання течії в’язкої нестисливої рідини в 3d моделі клапана. Досліджувалися впливи на інтегральні характеристики керуючого клапана РОВТ таких конструктивних факторів як кут установки заслінки, радіус округлення вихідної кромки сопла та ширина зрізу сопла.