Cechy stylistyczne współczesnych kazań wygłoszonych w polskich kościołach pentekostalnych - Karolina Bogacz-Kańka (Poradnik Językowy, 2025)
Cel artykułu to pokazanie, w jaki sposób pewne cechy katolickiego dyskursu religijnego realizują się we współczesnych polskich kazaniach pentekostalnych. Można tu dostrzec oznaki: formuliczności, szablonowości i kliszowania (stosowanie frazemów, niektórych formuł fatycznych, jak „amen” w dialogu z kaznodzieją, i eksklamacji), istnienia pewnej stałej ramy kompozycyjnej, stylu potocznego, biblijnego i wysokiego, rozbudowanej metaforyczności, dialogowości (występowanie określonych form gramatycznych, scenariuszowość – powtarzanie formuł za kaznodzieją i tworzenie z nim wyreżyserowanego dialogu, pojawianie się specyficznych form fatycznych – wymienianie imion osób obecnych na nabożeństwie) oraz profesjonalności.