ДО ПИТАННЯ ПРО НОВУ СХЕМУ СІЛЬСЬКОГОСПОДАРСЬКОГО РАЙОНУВАННЯ УКРАЇНИ - Микола Барановський (Časopis Socìalʹno-Ekonomìčnoï Geografìï. Часопис соціально-економічної географії, 2015)
Обґрунтовано необхідність розробки нової схеми сільськогосподарського районування України, здійснено аналіз існуючих підходів і сучасних особливостей формування статистичної бази та визначення спеціалізації сільського господарства окремих територій. На основі аналізу показників обсягів реалізації дев’яти видів аграрної продукції визначено галузеву структуру сільського господарства адміністративних районів України. З використанням нейромережевих методів, зокрема карт самоорганізації Кохонена, здійснено групування адміністративних районів України за подібністю спеціалізації сільського господарства. Виділено сім типів районів (кластерів), які вирізняються певними особливостями спеціалізації аграрного сектора, проведено оцінку змін, які сталися у спеціалізації сільського господарства у межах існуючих аграрно-територіальних зон, особливо поліської та лісостепової, визначено їх причини. Розроблено карту «Спеціалізація сільського господарства адміністративних районів України», яка може стати основою для розробки нової схеми сільськогосподарського районування країни.