Naprężenia w Elementach Prostopadłościennych Chłodzonych z Różną Intensywnością. Część I. - R. Parkitny; W. Piekarska (Engineering Transactions, 1988)
W pracy przedstawiono wyniki badań modułu Younga, modułu wzmocnienia i granicy plastyczności jako funkcji temperatury oraz wyniki badań dylotometrycznych stali 15G2ANb. Zamieszczono pomiary temperatur oraz wyniki obliczeń numerycznych pól temperatury elementów prostopadłościennych, chłodzonych jednostronnie w wodzie.