НАУКОВО-МЕТОДИЧНИЙ ПІДХІД ДО ПРОВЕДЕННЯ СПЕЦІАЛЬНОЇ ОБРОБКИ ВІЙСЬКОВОЇ ТЕХНІКИ ПІД ЧАС ВИНИКНЕННЯ РАДІОЛОГІЧНИХ НЕБЕЗПЕЧНИХ СЦЕНАРІЇВ КОНТАКТУ ІЗ РАДІАЦІЙНИМ ЧИННИКОМ - S. Poplavets (Наука і техніка Повітряних Сил Збройних Сил України, 2025)
У статті розглянуто науково-методичний підхід до проведення спеціальної обробки (СО) військової техніки в умовах радіоактивного забруднення із використанням методів теорії масового обслуговування (ТМО). Визначено основні радіологічні загрози, що можуть впливати на техніку, та обґрунтовано необхідність оптимізації процесу її дезактивації. Запропоновано математичну модель СО, у вигляді системи масового обслуговування (СМО), що дозволяє оптимізувати роботу районів та пунктів СО, запобігаючи утворення довгих черг, мінімізувати затримки, знизити простої військової техніки, раціонально розподілити ресурси, здійснивши їх ефективний розподіл, та забезпечити своєчасне відновлення боєздатності підрозділів. Представлено алгоритм оцінки ефективності районів та пунктів СО з урахуванням інтенсивності потоку забрудненої техніки та пропускної здатності пунктів дезактивації. Отримані результати можуть бути використані для вдосконалення системи радіаційного захисту військових підрозділів та підвищення оперативності реагування на надзвичайні ситуації, пов’язані з радіаційним забрудненням.