ОРГАНІЗАЦІЙНО-ПРАВОВЕ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ВІДБУДОВИ ТА ЕКОНОМІЧНОГО РОЗВИТКУ МІСТ У КОНТЕКСТІ ПОВОЄННОГО ВІДНОВЛЕННЯ УКРАЇНИ - Р.Б. БЕДРІЙ (Економіка та право, 2024)
Визначено особливості організаційно-правового забезпечення відбудови та економічного розвитку міст у контексті повоєнного відновлення України. Наголошено, що збройна агресія російської федерації в Україні, розпочата 24.02.2022, призвела до таких масштабних руйнувань та людських жертв, яких у Європі не було з часів Другої світової війни. Обґрунтовано, що Україна — урбанізована країна, оскільки більшість її населення проживає у містах, які являють собою особливий феномен людської цивілізації, концентруючи основні людські, економічні та інші ресурси. Тому від ефективного організаційно-правового забезпечення відбудови та відновлення економіки наших міст залежить сталий економічний розвиток країни загалом. Визначено нормативно-правові акти, що стосуються порядку відбудови пошкоджених унаслідок збройної агресії житлових будинків та інфраструктури, а також організаційно-правові інструменти забезпечення економічного розвитку міст в умовах війни та повоєнного відновлення. Акцентовано увагу на важливості розроблення у міській територіальній громаді Програми місцевого економічного розвитку, що містила б перелік конкретних проєктів на середньострокову перспективу.