Laminarny magnetohydrodynamiczny przepływ cieczy lepkiej w szczelinie między krzywoliniowymi wirującymi powierzchniami obrotowymi - Jerzy SAWICKI (Engineering Transactions, 1990)
W pracy rozpatrzono stacjonarny przepływ cieczy lepkiej w szczelinie między krzywoliniowymi powierzchniami obrotowymi. Do rozwiązania problemu wykorzystano równania warstwy przyściennej w układzie krzywoliniowym współrzędnych x, θ, y. Równania warstwy przyściennej rozwiązano metodą małego parametru. Otrzymane formuły określają takie parametry, jak składowe prędkości Vx, Vθ, Vy i ciśnienie p.