Вміст неестерифікованих форм жирних кислот в еритроцитах крові корів різної молочної продуктивності - О. Б. ДЯЧЕНКО (Передгірне та гірське землеробство і тваринництво, 2021)
Біологічні мембрани є головними елементами, які формують структуру клітин та підтримують у ній обмінні процеси. Крім функції бар’єра, який відокремлює внутрішній простір клітин від зовнішнього, біологічні мембрани слугують каркасом і важливим елементом у міжклітинній комунікації та ініціації внутрішньоклітинних сигналів. Мембранні ліпіди та ліпідні структури безпосередньо беруть участь у генеруванні та передачі клітинних сигналів, а білок-ліпідні структури – в локалізації сигнальних білків-партнерів у конкретних мікромедонах мембрани. Оскільки в еритроцитах крові корів ліпіди містяться тільки в мембрані, їх використовують як базову модель для досліджень та оцінки особливостей перебігу фізіологічних процесів в інших органах і тканинах. У зв’язку з цим нами проведено дослідження вмісту неестерифікованих форм жирних кислот в еритроцитах крові корів різної молочної продуктивності.