Технологічні ризики та клінічні форми уражень проксимального відділу тазових кінцівок у корів за безприв’язного/прив’язного утримання - Чорнозуб М.П.; Ємельяненко О.В.; Рубленко М.В.; Сахнюк В.В. (Науковий вісник ветеринарної медицини, 2025)
Забезпечення добробуту великої рогатої худоби є важливим чинником оптимального менеджменту інтенсивного виробництва. Важливими складовими добробуту корів є забезпечення відповідних умов утримання, зокрема якісної підлоги стійл у приміщеннях, оскільки неналежний стан останньої призводить до виникнення і розвитку хвороб кінцівок у тварин, зниження молочної продуктивності і навіть їх передчасного вибракування. У статті відображено результати обстеження молочнотоварної ферми, на якій у значної кількості корів-первісток упродовж перших 2–4 тижнів після отелення виникали різні захворювання проксимального відділу тазових кінцівок, зокрема, гнійне ураження латеральної бурси скакального суглоба (48,5 % тварин), у 55,1 % із них процес ускладнювався флегмоною гомілки та у 5,9 % – абсцесом стегна. Захворювання виникали після переведення нетелей із безприв’язного утримання на глибокій підстилці у родильне відділення на прив’язне утримання. У корів старших вікових груп (2–5 лактації) захворювання реєстрували лише у 8,9 % випадків, із яких у 22,2 % відбулося їх ускладнення флегмоною гомілки та абсцесом стегна (у 8,3 % тварин). За обстеження поголів’я виявлено пролежні і виразки на латеральній поверхні скакального, колінного та кульшового суглобів (у 94,6 % корів), латеральний бурсит скакального суглоба (у 28,1 %), почервоніння та загрубіння шкіри зовнішньої поверхні гомілки, стегна та задньо-нижньої частини черевної стінки (12,1 %), флегмону гомілки (0,8 %) та абсцес стегна (0,4 %). Встановлено, що утримання корів прив’язне на бетонній підлозі, поверхня якої постійно мала незадовільний санітарно-гігієнічний стан, а також недостатню кількість або ж повну відсутність подрібненої солом’яної підстилки. У більшості тварин лежання під час відпочинку на брудній і твердій бетонній підлозі призводило до появи в ділянках кісткових виступів суглобів пролежнів із подальшою їх мацерацією, інфікуванням та розвитком виразок, латерального бурситу скакального суглоба, флегмони гомілки й абсцесу стегна.